Babamın beyin tümörünün tedavisi hakkında notlar

Cumartesi, Mayıs 06, 2006

Lenf ve akciğer kanserleri hakkında bilgi arayanlar için bazı başlangıç noktaları

Lenf kanseri hakkında yaptığım çok kısa bir tarama sonucunda öğrendiklerimi, bu hastalık hakkında bilgi arayanlara yardımcı olabilir diye kaydediyorum:

Lenfomalar, öncelikle Hodgkin's Lymphoma ve Non-Hodgkin's Lymphoma diye ikiye ayrılıyorlar, ama bunların da kendi içlerindeki farklı tiplerin hepsini ele alacak olursak, 30'dan fazla çeşide ayrılıyorlar. Son 10 yılda, hatta son birkaç yılda bazı lenfomaların tedavisinde çok büyük aşamalar kaydedildi, bu yüzden en son bilgilere ulaşmak çok önemli. Hodgkin's Lymphoma'nın tedavi şansı oldukça yüksek.

Aşağıdaki adresleri mutlaka inceleyin:

- http://lymphomainfo.net/lymphoma.html
- http://www.lymphomation.org/
- http://www.cancerguide.org/specific_cancers.html

Akciğer kanseri hakkında yaptığım benzer bir ufak araştırmanın sonuçları ise şöyle:

Bildiğim kadarıyla akciğer kanseri için dört derece var, en kötüsü dördüncü derece. III. derece olması, yüksek derece olduğunu gösteriyor, ama IV. derece olmamasından, henüz başka organlara metastaz yapmadığı çıkarılabilir.

Ancak derecelendirme sadece 1 ile 4 arasında bir sayıdan ibaret değil. TNM sistemi denen daha kapsamlı bir değerlendirmede T tümörün boyutu, konumu gibi karakteristiklerini, N lenf nodlarının ne derece etkilendiği ve M başka organlara metastaz yapıp yapmadığını gösteriyor.

Akciğer kanseri, "small cell" ve "non-small cell" olmak üzere iki ana gruba ayrılıyor. Kabaca, akciğer kanserlerinin %75-80'i "non-small cell" türü, %15-20'si de "small cell" türü oluyor.

Aşağıdaki sitelerde ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz:

- http://www.lungcanceronline.org: Akciğer kanserine yakalanıp hayatta kalmış bir kütüphanecinin hazırladığı bu sitede, son derece iyi düzenlenmiş ve haklarında kısa bilgiler verilmiş çok sayıda bağlantı/link var.

- http://www.lungcancerguidebook.org/: Kocası birkaç yıl önce akciğer kanserinden ölen Dr. Tina M St John tarafından yazılmış, kapsamlı bir elektronik kitap. Başından sonuna okunmasını tavsiye ederim.

- http://www.lungcanceralliance.org/: Akciğer kanseriyle ilgili Amerika merkezli, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütünün kısa ve çarpıcı broşürler içeren sitesi.

Maalesef, akciğer kanserine yakalananların durumu, çok parlak görünmüyor. Aşağıdaki temel veriler ışığında, 5 yıllık hayatta kalma oranı (5 year survival rate) akciğer kanserinde %20'nin altında:http://www.lungcanceralliance.org/facing/facts.html

Allah cümle hastalara acil şifalar, hasta yakınlarına sabırlar ihsan etsin.

1 Comments:

  • bu siteler ingilizce ve yeterli dil bilgisine sahip değilim babam akciğer kanseri ve fazla şansımız olmadığını söylüyor doktorlar
    duaya sığınıyoruz radyoterapi sürecindeyiz yakında kaybetmezsek eğer babamı kemoterapiye başlanıcak
    ne zor kaybedeceğini bilmek koşuştururken ümidini korumak eninde sonunda son noktaya yaklaştığını bilmek
    elbette ölüm herkesi bekliyor ancak beklemek bile bile işte bu nokta acziyetimize keskin ve acı bir mühür niteliğinde
    :(

    By Blogger egeruzgari, at 15 Mart, 2008 11:28  

Yorum Gönder

<< Home